Факторите влијаат на точноста на одливките произведени од инвестициското лиење

2024-01-24

Неколку фактори можат да влијаат на точноста на одлеаноците произведени одинвестициски кастингкои вклучуваат:


Калапи со вбризгување на восок: Калапот со вбризгување на восок е критичен процес за создавање на саканиот облик на лиење. Правилниот процес на обликување со вбризгување мора да создаде восочна шема со точната димензионална точност потребна за конечното лиење. Ако моделот на восок е неточен, тоа ќе предизвика проблеми во финалното леење.


Изградба на школка: Процесот на градење школка е значаен бидејќи создава мувла што го држи металот што го формира готовиот леење. Неопходно е да се осигура дека дебелината на обвивката, покриеноста и површинските својства на калапот се одржуваат на оптимално ниво и нема пукнатини или дефекти.


Температура на леење: Одржувањето на правилната температура на леење ги обезбедува металните легури што се користат воинвестициски кастингостануваат доволно течни, а тој метал точно се распоредува низ шуплината на мувлата.


Pouring Process: The pouring of the molten metal into the mold must be done with precision to produce high-precision castings. If not done with precision, it can also lead to other defects such as misalignment of the core, variation of wall thickness, among others.


Процес на ладење: Калапот за леење мора постојано да се лади по процесот на лиење. Ова треба да се направи со вистинска брзина за да се минимизираат преостанатите напрегања што може да доведат до деформации на лиење или искривување.


Обработка по лиење: Обработката по лиење, како што се сечење, мелење и полирање на лиењето за да се постигнат конечните димензии, може да доведе до димензионални варијации доколку не се врши со прецизност. Финишот на површината на лиењето исто така може да биде компромитиран ако процесот не е добро контролиран.


Генерално,инвестициски кастингбара строга контрола, придржување и прецизност во секој производствен чекор за производство на високопрецизни одлеаноци. Леарниците за инвестициско леење мора да ја испорачаат најдобрата севкупна контрола на процесот со користење на модерна опрема, технологија и обезбедување на квалитет за да се одржат висококвалитетни спецификации кои го олеснуваат одливот со висока прецизност.




We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy