Дефекти на заварување на железни одлеаноци

2023-08-30

Железни одлеаноцисе широко користени во различни индустрии поради нивните одлични механички својства и висока издржливост. Меѓутоа, за време на процесот на заварување, може да се појават неколку дефекти, кои влијаат на квалитетот и интегритетот на одливот. Во оваа статија, ќе разговараме за некои вообичаени дефекти на заварување на железни одлеаноци и нивните причини.


1. Порозност: Порозноста е еден од најчестите дефекти кои се наоѓаат кај заваренитежелезни одлеаноци. Се појавува како мали дупки или празнини во металот на заварот. Порозноста е предизвикана од присуството на гасови, како што се водород и азот, во стопениот метал. Овие гасови можат да бидат заробени за време на процесот на зацврстување, што доведува до формирање на порозност. За да се спречи порозноста, од клучно значење е да се обезбеди правилно чистење и дегасирање на основниот метал пред заварување.


2. Пукнатини: Пукнатини може да се појават во заваренижелезни одлеаноципоради различни причини, како што се високи напрегања при заварување, неправилно ладење или несоодветно претходно загревање. Пукнатините може да се класифицираат во два вида: топли пукнатини и ладни пукнатини. Топлите пукнатини се јавуваат за време на зацврстувањето кога металот на заварот е сè уште во полуцврста состојба. Од друга страна, ладните пукнатини се појавуваат откако заварот ќе се олади. За да се спречат пукнатини, неопходно е да се контролира стапката на ладење, да се користат соодветни техники на заварување и соодветно да се загрее лиењето.


3. Нецелосна фузија: Нецелосната фузија се однесува на неуспехот на металот на заварот целосно да се спои со основниот метал. Овој дефект може да се појави кога има недоволно внесување топлина или лоша контрола на базенот за заварување. Нецелосната фузија го ослабува заварениот спој и ја намалува неговата носивост. За да се избегне овој дефект, важно е да се обезбеди правилен внес на топлина, да се користат соодветни параметри за заварување и да се одржува добра контрола на базенот за заварување.


4. Потсекување: Под сечење е дефект кој се карактеризира со формирање на жлебови или вдлабнатини по должината на заварениот прст. Тоа е предизвикано од прекумерно внесување топлина или неправилна техника на заварување. Пониското сечење може да го ослаби заварениот спој и да го зголеми ризикот од дефект. За да се спречи поткопување, неопходно е да се контролира внесот на топлина, да се користат соодветни техники за заварување и да се одржува соодветен агол на електродата и брзина на движење.


5. Дисторзија: Дисторзијата се однесува на деформација или искривување налиење железоза време на процесот на заварување. Настанува поради нееднаквото загревање и ладење на лиењето. Искривувањето може да влијае на димензионалната прецизност и наместувањето на лиењето. За да се минимизира изобличувањето, важно е да се користат соодветни техники на заварување, да се контролира внесот на топлина и да се користат соодветни методи за прицврстување или стегање.


Како заклучок, дефектите на заварувањето може значително да влијаат на квалитетот и перформансите нажелезни одлеаноци. Од клучно значење е да се разберат причините за овие дефекти и да се преземат соодветни мерки за нивно спречување. Со обезбедување на соодветно чистење, дегасирање, претходно загревање и користење на соодветни техники за заварување, дефектите на заварувањето вожелезни одлеаноциможе да се минимизира, што резултира со висококвалитетни и сигурни заварени споеви.



We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy