Основни информации за одливки за земјоделски машини?

2023-07-14

Производите за лиење на земјоделски машини се големи одлеаноци, всушност, треба да ги подобри перформансите за самоупотреба и внатрешниот квалитет на леано железо преку термичка обработка. Термичка обработка на метал е важен процес во производството на машини, следново за секој да ги каже основните информации за одлеаноци за земјоделски машини?


Термичката обработка на одлеаноците од земјоделски машини генерално не го менува обликот на работното парче и целокупниот хемиски состав, туку ја менува внатрешната микроструктура на работното парче или го менува хемискиот состав на површината на работното парче, со што му дава перформанси на работното парче. Одливките за земјоделски машини се карактеризираат со внатрешниот квалитет на работното парче. Она што треба да го знаеме овде е дека за да ги обезбедиме механичките, физичките и хемиските својства потребни за металните работни парчиња, покрај разумниот избор на материјали и различните процеси на формирање, процесите на термичка обработка често се исти. Челикот е широко користен во машинската индустрија. Микроструктурата на челикот е сложена и може да се контролира со термичка обработка. Затоа, ќе откриете дека термичката обработка на челикот е главната содржина на термичка обработка на метал. Покрај тоа, алуминиумот, бакарот, магнезиумот, титаниумот и нивните легури можат да ги променат механичките, физичките и хемиските својства преку термичка обработка и да добијат различни својства. Покрај тоа, интегралната термичка обработка е процес на термичка обработка на метал кој го загрева работното парче како целина и потоа го лади со соодветна брзина за да ги промени севкупните механички својства. Целокупната термичка обработка на челикот се состои од четири основни процеси, имено жарење и прочистување. Одливките за земјоделски машини се направени од сиво сиво леано железо, а 45% челик се топи за да се подобри ригидноста на механичките одлеаноци.



Се разбира, сега клиентите го прават нодуларното железо е многу честа појава. Вкочанетоста на нодуларното леано железо е подобра од онаа на сивото леано железо, но неговиот ефект на амортизација е многу различен од оној на сивото леано железо, а цената на лиење е многу повисока од онаа на сивото леано железо. Затоа, дуктилното железо не е погодно за главните делови на машинскиот алат, но е посоодветно за масата на машината за лиење. Општо земено, цената на лиење на одлеаноците за земјоделски машини е всушност многу ниска, сивото леано железо има добри перформанси и лесно е да се леат разни сложени структури. Има добри перформанси за апсорпција на удари, што помага да се спречат вибрациите на машината и да се намали бучавата при работа. Јакоста на истегнување е помала од челикот, но цврстината на притисок е слична на челикот. Јакоста на истегнување на повеќето машински алати не е доволно висока за да ги задоволи барањата за изведба. Покрај тоа, одлеаноците за земјоделски машини исто така имаат добри својства за подмачкување. Тоа е затоа што порите на сивите атоми на железо можат да задржат повеќе масло за подмачкување, додека јаглеродот што го содржат е само-подмачкувачки. Исто така, бидејќи леано железо е повеќе склоно кон 'рѓа отколку челик, полесно е да се одржи точноста на водилката на машината. Димензионалната стабилност на одлеаноците на машинскиот алат е добра, а телото на машинскиот алат нема да се деформира, што помага да се одржи точноста на одлеаноците на машинскиот алат долго време.

https://www.spironcasting.com/investment-casting


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy